Δεδομένου ότι ο χειμώνας φαίνεται να έχει φτάσει, θεωρήσαμε πως είναι αναγκαία η δημιουργία ενός άρθρου που θα αφορά ένα κομμάτι του εξοπλισμού που συχνά, χάρις στις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας, το αμελούμε και αυτό είναι η ισοθερμική στολή η αλλιώς WETSUITS στα αγγλικά.
Ειναι γεγονός και από όλους αποδεκτό πως στην θάλασσα είναι προτιμότερο να ζεσταίνεσαι παρά να κρυώνεις δεδομένου ότι ο κίνδυνος υποθερμίας είναι υψηλός , ειδικά τους χειμερινούς μήνες.
Τι είναι όμως η υποθερμία;
Σύμφωνα με τον ορισμό, υποθερμία είναι όταν η θερμοκρασία του σώματος πέσει στους 35 βαθμούς Κελσίου και όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία αυτή χαρακτηρίζεται ως ήπια (32-35), μέτρια (32-28) και σοβαρή (μικρότερη από 28 βαθμούς κελσίου). Οι επιπτώσεις της υποθερμίας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Για παράδειγμα όταν το σώμα μας φτάσει σε θερμοκρασία κάτω από 34,5 βαθμούς κελσίου έχουμε σοβαρή διαταραχή της θερμορρυθμιστικής λειτουργίας. Στην συνέχεια στους 29,5 βαθμούς κελσίου η ικανότητα του υποθαλάμου για ρύθμιση της θερμοκρασίας μηδενίζεται ενώ εάν φτάσουμε τους 25 βαθμούς, το άτομο θα πεθάνει από καρδιακή παύση ή μαρμαρυγή των κοιλιών.
Το καλό με το ανθρώπινο σώμα όμως είναι ότι έχει συστήματα προστασίας τα οποία μας ειδοποιούν έτσι ώστε να μπορούμε να ξέρουμε εάν έχουμε φτάσει σε επικίνδυνο σημείο για την υγεία μας.
Συμπτώματα υποθερμίας:
- Ο παθών παύει να έχει ρίγη και δεν έχει «αίσθηση του κρύου»
- Υπνηλία και εξασθένηση
- Δέρμα χλωμό, μελανό ή ζωηρό ρόδινο ή πρησμένο
- Διαταραχή στην ομιλία και παραζάλη
- Απώλεια αισθήσεων και ακαμψία των μυών
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι συμπτώματα υποθερμίας, σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία έχουν και κολυμβητές με θερμοκρασία σώματος πάνω από 35 βαθμούς κελσίου γι’ αυτό ορισμένες φορές δεν πρέπει να ανησυχούμε αμέσως αλλά σίγουρα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση.
Πρώτες Βοήθειες σε περίπτωση υποθερμίας:
Η εμφάνιση οποιωνδήποτε από τα ενδεικτικά συμπτώματα, δημιουργεί την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης. Ο πάσχων θα πρέπει να μπει σε ζεστό δωμάτιο, να του αφαιρεθούν τα ρούχα και να τυλιχθεί με κουβέρτες ή οτιδήποτε άλλο θερμαντικό. Αν ο πάσχων διατηρεί τις αισθήσεις του, καλό είναι να πιει ένα ζεστό ρόφημα, όχι όμως οινοπνευματώδες. Επίσης αποφεύγουμε να κάνουμε μασάζ σε οποιαδήποτε περιοχή, γιατί ενισχύουμε τις πιθανότητες για καρδιακή ανακοπή.
Πάντοτε όμως, πριν από οτιδήποτε, αν δεν είμαστε ειδικοί, συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας ή κάποιον ειδικό!
Παρ’ όλα αυτά πλέον στο εμπόριο κυκλοφορεί μεγάλη ποικιλία ισοθερμικών στολών για την θάλασσα αλλά και παρελκόμενα όπως είναι σκούφοι, γάντια παππούτσια κ.α. τα οποία μπορούν να σας δώσουν την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε τροπικό νησί την ώρα που είστε πάνω στην σανίδα σας ακόμα και μέσα στο καταχείμωνο. Παρ’ όλα αυτά η μη σωστή συντήρηση τους οδηγεί στην πιο γρήγορη μείωση της αποδοτικότητας τους αλλά ακόμα και σε προβλήματα υγεινής.
Προτού όμως προχωρήσουμε θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι στο εμπόριο υπάρχουν πολλές επιλογές ισοθερμικών στολών, όμως κάθε εταιρεία μπορεί να προορίζει την στολή που κατασκευάζει για διαφορετικά αθλήματα όπως είναι σερφ, καταδύσεις ή απλά κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης. Η σωστή επιλογή στολής για τον σκοπό που επιθυμείτε να την χρησιμοποιήσετε θα σας γλιτώσει από χρήματα, από τυχόν ελαφρά ατυχήματα αλλά και φυσικά απο το κρύο για περισσότερη ώρα (η στολή δεν θα σας κρατήσει αιώνια ζεστό) ενώ θα σας δώσει και την απαραίτητη ελευθερία κινήσεων που επιθυμείτε.
Δεν κάνουν όλες οι στολές του εμπορίου για την ιστιοσανίδα!
Τι πρέπει να γνωρίζετε κατά την αγορά της στολής σας:
- Θα πρέπει να εφαρμόζει σωστά στο σώμα σας. Δεν πρέπει να είναι υπερβολικά σφικτή αλλά ούτε και το άκρως αντίθετο.
- Το πάχος της στολής που θα πάρετε εξαρτάται από της θερμοκρασιακές συνθήκες που θέλετε να την χρησιμοποιήσετε. Το πάχος της στολής μετριέται σε χιλιοστά (mm) και μπορεί να κυμανθεί από 2 έως και 6 χιλιοστά συνήθως ανάλογα με την στολή αλλά και τον τύπο της.
- Όσο μεγαλύτερο το πάχος τόσο πιο ζεστή είναι συνήθως η στολή.
- Σε μερικές στολές μπορείτε να δείτε ότι το πάχος τους είναι για παράδειγμα 4/3 Αυτό σημαίνει συνήθως ότι έχει 4 χιλιοστά πάχος στον κορμό του σώματος και 3 στα άκρα. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα που θέσαμε έχουμε μια στολή που κρατάει τον αθλητή πιο ζεστό στον κορμό του ενώ του δίνει μεγαλύτερη ελευθερία στα άκρα μειώνοντας το πάχος της στολής αλλά και ταυτόχρονα την προστασία από το κρύο.
- Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε τύπους στολών π.χ. ολόσωμες, με κομμένα άκρα, μόνο πάνω μέρος κτλ. Την στολή μπορείτε να την ενισχύσετε και με την χρήση γαντιών παπουτσιών, σκούφων από νεοπρέν (τα προϊόντα που αναφέρονται είναι σχεδιασμένα για χρήση στην θάλασσα και όχι για καθημερινή χρήση, προσοχή στα παπουτσάκια, εάν δεν έχετε ξαναχρησιμοποιήσει την πρώτη φορά θα πρέπει να προσαρμόσετε τις δέστρες σας ώστε να μπορεί να μπεί σωστά το πόδι σας).
- Ακόμα εάν έχετε κάνει μια μικρή έρευνα θα έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν διαφορές από στολές σε στολές όσον αφορά το φερμουάρ που συνήθως έχουν ώστε να κλείνει η στολή. Σε γενικές γραμμές η πλειοψηφία των στολών έχει ένα μεγάλο φερμουάρ στην πλάτη σε κατακόρυφη διάταξη ενώ συνήθως συνοδεύεται με ένα έξτρα κομμάτι μέσα από την στολή το οποίο εγκλωβίζει το νερό που περνάει μέσα από το φερμουάρ και με μικρές τρύπες η στολή το απομακρύνει από πάνω σας. Γενικά αυτή η θέση στο φερμουάρ κάνει την στολή συνήθως οικονομικότερη αλλά ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα σε περισσότερο νερό να μπει μέσα. Η άλλη θέση που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε το φερμουάρ σε στολές, είναι ψηλά στον ώμο και σε οριζόντια διάταξη. Με αυτό τον τρόπο οι κατασκευαστές πετυχαίνουν μικρότερη εισροή νερού μέσα στην στολή.
- Τέλος ένας μεγάλος παράγοντας που καθορίζει την απόδοση μιας στολής είναι οι ραφές της. Κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί διάφοροι τύποι για την ένωση των υλικών και δεδομένου ότι στα πλαίσια αυτού του άρθρου δεν είναι σκοπός η κατασκευαστική ανάλυση της στολής, το μόνο που θα θέλαμε να αναφέρουμε για αυτό το τμήμα είναι ότι η πλειοψηφία των στολών πλέον διαθέτουν καλής ποιότητας ραφές, παρ’ όλα αυτά μια περαιτέρω έρευνα από τον καθένα που θέλει να αγοράσει δεν είναι άσχημη ιδέα ώστε να έχει μια γνώση παραπάνω.
Χρήσιμες συμβουλές για την συντήρηση της στολής:
- Η διάρκεια ζωής της φόρμας, μειώνεται ανάλογα με την έκθεσή της στον ήλιο. Γι’ αυτό μετά το απαραίτητο ξέπλυμα με γλυκό νερό, η φόρμα πρέπει να στεγνώνει κρεμασμένη με τη μέσα μεριά προς τα έξω, σε σκιερό μέρος και ποτέ στον ήλιο. Όταν την αφήνετε να στεγνώνει μην την κρεμάτε από την μέση , αντίθετα χρησιμοποιείστε μία κρεμάστρα, κατά προτίμηση όσο φαρδύτερη διαθέτετε ώστε να δημιουργείται κενό μέσα στην στολή και να αερίζεται καλύτερα (μην χρησιμοποιείτε σύρμα ή μανταλάκια). Είναι απαραίτητο να την ξεπλένετε κάθε φορά μετά από την θάλασσα γιατί το αλάτι και η άμμος μπορεί να αρχίσει να χαλάει τις ραφές και το φερμουάρ. Να θυμάστε ότι η στολή αντιπαθεί τις υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό το νερό που θα χρησιμοποιήσετε όταν την πλένετε θα πρέπει να μην έχει μεγάλη θερμοκρασία και φυσικά όχι πλυντήριο και οπωσδήποτε όχι σιδέρωμα.
- Κατά την αποθήκευση της στολής, φροντίστε πάντα να είναι πλυμένη με γλυκό νερό, στεγνωμένη καλά, χωρίς υγρασία. Προσοχή, η στολή θα πρέπει να αποθηκεύεται τυλιγμένη ανάλαφρα και κυλινδρικά, να μην είναι διπλωμένη και τσακισμένη και ποτέ με βάρος από πάνω της.
- Δεν πρέπει να ουρούμε μέσα στην φόρμα, γιατί καταστρέφονται οι ραφές και η κόλλα του υφάσματος που καλύπτει την εσωτερική πλευρά από την αμμωνία που περιέχουν τα ούρα. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να γίνει σαπούνισμα με μαλακό ή πράσινο σαπούνι, ξέπλυμα, στέγνωμα και λίγο ταλκ δεν θα κάνει κακό. Μπορείτε να βρείτε στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα προϊόντα τα οποία έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το πλύσιμο ισοθερμικών στολών. Θα πρέπει πάντα να είστε βέβαιοι οτι έχετε ξεπλύνει σωστά την στολή σας και όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε να απομακρυνθούν υπολείμματα σαπουνιού (εαν έχετε χρησιμοποιήσει) αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχει πάνω η στολή.
- Ορισμένες φορές έχουμε την εμφάνιση σκισίματος στην στολή μας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αιχμηρά αντικείμενα στην στεριά με τα οποία ήρθε σε επαφή η στολή αλλά και στην θάλασσα από τυχόν βράχια αλλά και συχνότερα από φινάκια. Ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στην παρουσία σκισίματος είναι τα ανθρώπινα νύχια. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να μπείτε στο νερό αφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο στο να φορέσετε σωστά την στολή σας ώστε να μην έχετε τυχόν σκισίματα σε αυτήν.
- Παρ’ όλα αυτά στις ημέρες μας υπάρχει μεγάλη ποικιλία από ειδικές κόλλες νεοπρέν, που επισκευάζουν το σκίσιμο, με αντοχή και ελαστικότητα στο σημείο της επισκευής ανάλογη του υλικού.Προσοχή! Αν χρησιμοποιηθεί ακατάλληλη κόλλα, τότε μπορεί να υπάρξει τυχόν τοπική καταστροφή της στολής. Εάν σας τύχει να δημιουργηθεί τυχόν σκίσιμο στην στολή σας, καλό είναι πρώτα να μιλήσετε με το κατάστημα απ’ όπου την προμηθευτήκατε ή να συμβουλευτείτε τον κατασκευαστή πριν επιχειρήσετε κάποια ενέργεια επισκευής.