Βαλβίδα – Το κλειδί για την καρδιά του σκάφους!


Με μικρές εξαιρέσεις κάθε σκάφος μικρό ή μεγάλο στο κέντρο του έχει μια μικρή οπή η οποία σφραγίζεται με την βαλβίδα.

Ο λόγος ύπαρξης αυτής είναι να επιτρέπει την αποσυμπιεση του σκάφους σε περίπτωση που παρατηρηθεί έντονη διαφορά πίεσης μεταξύ του περιβάλλοντος χώρου και του εσωτερικού του σκάφους.  

Έντονες διαφορές πίεσης μπορεί να προκληθούν στις περιπτώσεις που παρατηρούνται υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τόσο σε τμήματα όσο και στο σύνολο του σκάφους.

Συνηθέστερες περιπτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορά πίεσης μεταξύ του εσωτερικού του σκάφους και του περιβάλλοντα χώρου είναι:

  • Μεταφορά σκάφους με αεροπλάνο.
  • Μεταφορά σκάφους σε αμπάρι ή γκαράζ πλοίου.
  • Τοποθέτηση σκάφους σε μη κλιματιζόμενο αμάξι το οποίο θερμαίνεται από τον ήλιο.
  • Έκθεση του σκάφους στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα.    

Οι κυριότερες κατηγορίες βαλβίδων οι οποίες έχουν επικρατήσει στην βιομηχανία της ιστιοσανίδας είναι δυο, με την κάθε μια να έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:

Αυτόματη βαλβίδα

Ο τύπος αυτός τείνει να διαδοθεί τα τελευταία χρόνια από πληθώρα εταιρειών έπειτα από μεγάλο προβληματισμό και την μη αποδοχή των καταναλωτών σχετικά με την αξιοπιστία της. Η βαλβίδα αυτή τοποθετείται από τον κατασκευαστή και λειτουργεί αυτόματα χωρίς να απαιτείται από τον χρήστη η οποιαδήποτε ενέργεια καθ’ όλη την διάρκεια ζωής του σκάφους.

Αξίζει να επισημανθεί πως οι εταιρείες αποθαρρύνουν έντονα την οποιαδήποτε ενέργεια σε αυτού του τύπου την βαλβίδα αναγράφοντας την επισήμανση αυτή στις ρήτρες εγγύησης των σκαφών.

Τυχόν προβλήματα μπορεί να προκύψουν μόνο στην  περίπτωση κακής τοποθέτησης από τον κατασκευαστή ή ελαττωματικότητας της ίδιας της βαλβίδας.

Παλαιού τύπου βαλβίδα

Η βαλβίδα για πολλά χρόνια είθισται να είναι μια απλή κατασκευή η οποία αποτελούνταν από μια οπή στο σανίδι, που σφραγίζεται από βίδα, στην οποία τοποθετείται ελαστική τσιμούχα για να εξασφαλιστεί η στεγανότητα. Αυτού του είδους βαλβίδα αποτελεί τον πιο απλό και αξιόπιστο τύπο αν τηρούνται ελάχιστα μέτρα προφύλαξης.

Πιο συγκεκριμένα δεν θα πρέπει να γίνεται υπερβολή στο σφίξιμο της βίδας δεδομένου ότι ενδέχεται να κοπεί η τσιμούχα και να χαθεί η στεγανότητα.

Θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επιθεωρείται η τσιμούχα και να αντικαθίσταται με νέα, λόγω φθοράς.

Ο ιδιοκτήτης σε περίπτωση που το σκάφος εκτεθεί σε χώρο με έντονη διαφορά πίεσης ή έντονα υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να αφαιρεί την βαλβίδα.

Είναι ευθύνη του χρήστη του σκάφους να τοποθετεί την βαλβίδα πριν την χρήση αυτού στο νερό.  


Σε κάθε περίπτωση η επιλογή της βαλβίδας είναι επιλογή του κατασκευαστή του σκάφους.

Παρ’ όλα αυτά η τάση που έχει επικρατήσει, όχι μόνο από την βιομηχανία της ιστιοσανίδας, είναι η υιοθέτηση της αυτόματης βαλβίδας δεδομένης της ευκολίας και της χρηστικότητας την οποία παρέχει.


Σχετικό άρθρο: ΚΡΕΜΑΣΤΙΚΑ – ΑΡΘΡΟ #4 – Windsurfing News Greece

Εγγραφείτε στην υπηρεσία Newsletter της ιστοσελίδας Windsurfing News Greece για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικότερα νέα!

elEL