Πως να κάνετε την σανίδα σας να πετάει …!!!


Ολοι θέλουμε να πηγαίνουμε γρήγορα αλλα πότε ξέρουμε εαν πραγματικά έχουμε πιάσει την μέγιστη ταχύτητα για τις εκάστοτε συνθήκες;

Το παρακάτω βίντεο θα σας εξηγήσει με μεγάλη σαφήνεια πότε συμβαίνει αυτό και γι’αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κέντρο  TWS Tenerife Windsurf Solution που συντέλεσαι στην δημιουργία του.

Για περισσότερες πληροφορίες  σχετικά με το κέντρο TWS το οποίο  αποτελεί ένα απο τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη οσον αφορά την ιστιοσανίδα, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:  www.tws-windsurf.com

Ας παρακολουθήσουμε όμως το βίντεο !!!

Παρακάτω σας παραθέτουμε γραπτά, στα ελληνικά, οσα αναφέρονται στο βίντεο ετσι ώστε να είναι πιο εύκολα κατανοητά.

Για να είστε σίγουροι ότι έχετε αποκτήσει την μέγιστη ταχύτητα ακόμα και στον λίγο αέρα είναι σημαντικό να κάνετε την σανίδα σας να πετάει πάνω από το νερό (ελαφρώς όχι υπερβολές)
Μπορείτε να ξεκινήσετε με το να ρυθμίζετε δυο στοιχεία του εξοπλισμού σας. Το ένα είναι να ανεβάσετε το ύψος της μάτσας , και το άλλο είναι να βάλετε τον σύνδεσμο σε πιο πίσω θέση στον σιδηρόδρομο. Για να γνωρίζετε καλύτερα τον εξοπλισμό σας είναι καλό να πραγματοποιήσετε δοκιμές και με τα δυο. Τοποθετήστε την μάτσα σας στο πιο ψηλό σημείο και δείτε πως θα αντιδράσει ο εξοπλισμός με αυτήν την αναλογία. Στην περίπτωση που η σανίδα πετάει αρκετά κατεβάστε το ύψος της μάτσας ανά 1 cm , μέχρι να βρείτε το ιδανικό σημείο. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και με τον σύνδεσμο. Τοποθετήστέ τον τέρμα πίσω και δείτε πως θα συμπεριφερθεί το σκάφος . Στην περίπτωση που ‘πετάει’ πολύ το σκάφος από το νερό , σε κάθε βόλτα τοποθετήστε τον σύνδεσμο 1 cm πιο μπροστά μέχρι να βρείτε το ιδανικό σημείο.

Τι είναι το ιδανικό σημείο ;

Είναι η τέλεια ισορροπία, που σημαίνει ότι το σκάφος συνεχίζει να πετάει όταν μια απότομη ριπή ανέμου έρθει και το οποίο συνεπάγεται ότι ο αναβάτης έχει τον έλεγχο του σκάφους ώστε να μπορεί να επιταχύνει εκμεταλλευόμενος την ριπή του ανέμου.
Το ιδανικό σημείο αλλάζει από τον λίγο αέρα στον πολύ και είναι αναγκαίο να κάνετε δοκιμές σε διάφορες συνθήκες για να το προσδιορίσετε για την κάθε περίπτωση.

Ανεξαρτήτως των ρυθμίσεων της μάτσας και της θέσης του συνδέσμου άλλοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στο :

Να πετάει πολύ η σανίδα είναι :

  • Οι μπροστινές δέστρες να είναι σε πολύ πίσω θέση.
  • Πολύ μεγάλο φινάκι για τις συνθήκες που επικρατούν.
  • Το downhull στο πανί είναι πολύ παρμένο.

Να είναι κολλημένο το σκάφος στο νερό :

  • Η μπροστινή δέστρα να είναι πολύ μπροστά
  • Το φινάκι να είναι πολύ μικρό
  • Δεν έχει παρθεί αρκετά το downhull

Συμβουλή !
Σημαδέψτε το σκάφος και το πανί σας σε ίσες αποστάσεις εάν δεν διαθέτει το ίδιο μετρήσεις ώστε να μπορείτε να γνωρίζετε σε ποια θέση είχατε τοποθετήσει είτε την μάτσα είτε τον σύνδεσμο την προηγουμένη φορά .


Εγγραφείτε στην υπηρεσία Newsletter της ιστοσελίδας Windsurfing News Greece για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικότερα νέα!

elEL