“Καλά μιλάμε για τρελή ευκαιρία!! Δύο φορές στο νερό! Σαν καινούργιο!!! Ούτε μια επισκευή!!! Με αυτό το σανίδι θα πιάσεις απίστευτες ταχύτητες με τρομερό έλεγχο και θα κάνεις μεγάλα άλματα και απίστευτα κοψίματα πάνω στο κύμα, είναι πολύ καλό για αρχάριους!!!!!! Το αλλάζω για να αλλάξω λίτρα…”
Ο καθένας που ασχολείται με το άθλημα της ιστιοσανίδας έχει κοιτάξει, τουλάχιστον μια φορά, για πιθανή αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού ενώ είναι σίγουρο ότι έχει ακούσει κάποια από τα παραπάνω λόγια.
“Η αγορά ενός μεταχειρισμένου εξοπλισμού είναι σαν την ρουλέτα, μπορεί να κερδίσεις άλλα και να χάσεις πολλά.”
Τι πρέπει όμως να προσέχουμε στην περίπτωση που βρούμε κάποια αγγελία που μας φαίνεται αρκετά δελεαστική;
Αρχικά ρωτήστε το άτομο που σας πουλάει το μεταχειρισμένο, για τυχόν φθορές ή επισκευές καθώς και το τι, αλλά και που, έκανε την χρήση. Καλό είναι να γνωρίζετε και την σωματοδομή του προηγούμενου αναβάτη, για ευνόητους λόγους.
Όσον αφορά την σανίδα
Η σανίδα ίσως είναι το νούμερο ένα εργαλείο της ιστιοσανίδας που μπορεί να έχει υποστεί κάποια τυχόν επισκευή, μετά το πανί.
Ένας καλός τρόπος για να εξακριβώσετε σε τι βαθμό έχει γίνει χρήση του σκάφους είναι να συγκρίνετε την τραχύτητα της αντιολίσθησης στην μύτη του σκάφους, με αυτήν που υπάρχει ανάμεσα στις δέστρες. Δεν συνηθίζεται να πατάμε πολύ στην μύτη του σκάφους με αποτέλεσμα αρκετές φορές η αντιολίσθηση να παραμένει σχεδόν άθικτη στο σημείο αυτό, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Καλό είναι να ελέγξετε αν οι δέστρες τοποθετούνται σωστά σε όλες τις υποδοχές-ούπα του σκάφους. Δεδομένου ότι σε σχεδόν όλα τα σκάφη το σπείρωμα φτιάχνεται από την ίδια την βίδα, ενδέχεται σε κάποια σανίδια αυτό να έχει χαλάσει με αποτέλεσμα η δέστρα να μην μπορεί να τοποθετηθεί σε όλες τις θέσεις.
Συμβουλή! Καλό είναι να μη αλλάζετε τον τύπο της βίδας που χρησιμοποιείτε σε ένα σανίδι για τις δέστρες, γιατί μπορεί το διαφορετικό σπείρωμα της βίδας να χαλάσει το σπείρωμα του ούπα.
Ένας τρόπος για τον έλεγχο τυχόν επισκευών είναι ο έλεγχος αλλαγής χρώματος ή σχεδίων που δεν συμβαδίζουν με αυτά που φαίνεται να είχε η εταιρεία. Επίσης τυχόν ατέλειες στα όρια του χρώματος μπορεί να οφείλονται από επισκευή (δεν είναι πολύ συχνό το φαινόμενο χρωματικών ατελειών σε σκάφη που προέρχονται κατευθείαν από τους κατασκευαστές).
Προσοχή! Ακόμα έχει παρατηρηθεί, ελάχιστες φορές μερικοί σερφομάστορες με το τέλος της επισκευής αντί να βάφουν το σκάφος να κολλούν κάποιο αυτοκόλλητο το οποίο είναι αντίγραφο της αρχικής εμφάνισης του σανιδιού στο σημείο της επισκευής.
Αν και σπάνιο, αρκετές φορές μπορεί να εντοπιστεί από τυχόν προεξοχές που μπορεί να υπάρχουν στα όρια του αυτοκόλλητου.
Ο διαφορετικός ήχος που μπορεί να κάνει ανά σημεία ένα σκάφος, μπορεί να υποδηλώνει ότι από κάτω έχει προστεθεί υλικό, άρα επισκευή. Μερικοί για να ελέγξουν την διαφορά ήχου μπορεί να φέρνουν μαζί τους εργαλεία όπως κατσαβίδι ενώ άλλοι προτιμούν πιο απλό τρόπο, με την χρήση του χεριού.
Τέλος ένας παράγοντας για να εξετάσετε αν ένα σκάφος έχει επισκευή, είναι το πόσο ζύγιζε. Ο πιο απλός τρόπος για να ελέγξετε αν το σκάφος είναι βαρύτερο από ότι θα έπρεπε, είναι απλά να το σηκώσετε, όμως σίγουρα αυτός ο τρόπος δεν είναι ο πιο ακριβής απλά θα σας δώσει μια πρώτη εικόνα. Ο πιο ακριβής τρόπος είναι με την χρήση ζυγαριάς. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει αρχικά να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του εκάστοτε κατασκευαστή ώστε να βρείτε πόσο δίνει αυτός ότι θα πρέπει να ζυγίζει το σανίδι.
Προσοχή! Αν και δεν το γράφουν όλες οι εταιρίες, τις περισσότερες φορές υπάρχει μια μικρή απόκλιση +-% στα νούμερα των χαρακτηριστικών που αυτές δίνουν στις επίσημες ιστοσελίδες τους (παρατηρήστε τα μικρά γράμματα στο κάτω μέρος…).
Ενώ ακόμα, καλό είναι να ελέγξετε αν το βάρος το οποίο αναφέρει ο κατασκευαστής ότι το σκάφος θα πρέπει να έχει, είναι με τοποθετημένες τις δέστρες ή όχι (σαφώς σε κάθε περίπτωση, όχι βρεγμένες).
Ακόμα αξίζει να σημειωθεί πως ο λόγος αύξησης του βάρους μπορεί να μην είναι μόνο περιττά κιλά από κάποια επισκευή αλλά και από εισχώρηση νερού μέσα στο σκάφος (συνήθως από κάποια επισκευή, χτύπημα, χαλασμένη ή ξεχασμένη ανοικτή βαλβίδα). Ενώ σίγουρα στην περίπτωση που το σκάφος έχει μέσα νερό είναι καλό να γνωρίζετε πως αυτό συχνά οδηγεί σε αποκολλήσεις που σημαίνει πως θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν σερφομάστορα σύντομα μετά την αγορά.
Οι κυριότερες και μεγαλύτερες ζημιές γίνονται στην μύτη του σκάφους (καταπέλτης) και ενδιάμεσα στις δέστρες, ενώ σε τοποθεσίες με ρηχό νερό καλό είναι να ελεγχθεί και το κουτί του φιν (fin box).
Συμβουλή! Αφιερώστε αρκετή ώρα στο να ελέγξετε ένα σανίδι, μπορεί να μην πιστεύετε τι θα βρείτε έπειτα από 30 λεπτά παρατήρησης…..
Όσον αφορά το πανί
Το πρώτο που θα πρέπει να ελέγξετε είναι αν το πανί έχει αυτοκόλλητα και αν κάτω από αυτά κρύβεται κάτι.
Έπειτα ελέγξτε αν η κατάσταση του μονοφίλμ είναι παντού ομοιόμορφη. Σε περίπτωση που όλο το πανί όταν το πιάνετε είναι σαν ριζόχαρτο και ένα τμήμα του είναι βελούδινο, σημαίνει ότι εκείνο το παράθυρο είναι επισκευασμένο. Το μονοφίλμ (το υλικό που κατά κύριο λόγο κατασκευάζονται τα πανιά), παρ’ όλο που είναι σχετικά ελαφρύ, παρουσιάζει ένα μειονέκτημα και αυτό είναι ότι καίγεται από τον ήλιο. Αυτό σημαίνει σε γενικές γραμμές ότι χαλάει η ελαστικότητα του με την πάροδο του χρόνου όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση του στον ήλιο, γι’ αυτό τα καινούρια πανιά είναι πιο απαλά σε υφή από ότι τα παλαιότερα.
Να σημειωθεί ότι το αλάτι δεν ευθύνεται τόσο για την λειτουργική καταστροφή του μονοφίλμ αλλά μόνο για την αισθητική, αφού σε περίπτωση που το αλάτι μείνει και το πανί διπλωθεί, αυτό γρατζουνάει την επιφάνεια. Παρ’ όλα αυτά το αλάτι ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό κυρίως για την υγρασία που μπορεί να κρατήσει και που οδηγεί στην καταστροφή των κλωστών αλλά και στο ξέφτισμα των υφασμάτων από τα οποία μπορεί να αποτελείται ένα πανί.
Όπως και με το σκάφος, καλό είναι να ελέγξετε για τυχόν αλλαγές στην εμφάνιση του πανιού σε σχέση με τα γραφήματα που δίνει ο κατασκευαστής. Τέλος, καλό είναι να γίνει έλεγχος στις ραφές του πανιού, στα κάμπερ αν αυτό έχει, στην τάπα (πάνω ψηλά), όπως και στα ράουλα (κάτω χαμηλά). Καλό είναι να ελέγξετε το μοτίβο των ραφών όπως και το πάχος της κλωστής, δεδομένου ότι η τυχόν αλλαγή τους σε κάποιο σημείο μπορεί να υποδηλώνει επισκευή.
Όσον αφορά την Μάτσα
Δυστυχώς στην μάτσα δεν μπορείτε να δείτε και πολλά, μόνο από την εμφάνιση, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, ειδικά στην περίπτωση carbon μάτσας.
Αρχικά καλό είναι να ελέγξετε το υλικό που έχει ως επικάλυψη σε τι κατάσταση βρίσκεται. Σε περιπτώσεις που έχει γίνει εκτεταμένη χρήση, το υλικό επικάλυψης θα έχει χαλάσει ή ακόμα περισσότερο θα έχει φύγει σε κάποια σημεία της μάτσας. Τα πιο συνήθη σημεία που παρατηρείται διάλυση του, είναι εκεί που τοποθετούνται τα κρεμαστικά.
Τα άσχημα νέα με τις καρμπόν μάτσες όπως και με τα άλμπουρα, είναι ότι το συγκεκριμένο υλικό δεν δείχνει κάποια προειδοποίηση πριν αστοχήσει (έχει μικρή ελαστική περιοχή). Αυτό σημαίνει ότι απλά, στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουμε το σπάσιμο χωρίς κάποια άλλη ένδειξη πιο πριν. Βέβαια το να σπάσει κανείς κάρμπον μάτσα είναι σχετικά δύσκολο αλλά όχι και ακατόρθωτο.
Γενικά καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στα κλιπ στο πίσω μέρος της μάτσας, στα τυχόν ράουλα που έχει, όπως και στο αν υπάρχει μεγάλη κίνηση στην κεφαλή της μάτσας που δένει με το άλμπουρο (δεν αναφερόμαστε στο σχοινάκι που δένει το άλμπουρο, αλλά σε ολόκληρη την κεφαλή που είναι πάνω στην μάτσα). Εύκολη μετακίνηση της κεφαλής της μάτσας δεν συνεπάγεται ελαττωματικότητα, αλλά θα ήταν καλό να ελεγχθεί η αιτία αυτού του φαινομένου πριν την αγορά.
Ενώ και ένας έλεγχος σε περίπτωση μάτσας αλουμινίου, για τυχόν αλλοίωση του σχήματος του σωλήνα, ενδείκνυται.
Όσον αφορά το Εξτένσιον
Τα εξτένσιον συνήθως αστοχούν στα ραουλάκια που βρίσκονται στην βάση γι’ αυτό είναι καλό να ελέγξετε σε τι κατάσταση είναι. Γενικά όμως κρατάνε χρόνια, δεδομένου ότι η μόνη φροντίδα που μπορεί να χρειαστούν είναι ξέπλυμα από το αλάτι.
Σημείωση: Αρκετά από τα extension έχουν στο επάνω τους μέρος τάπα.
Όσον αφορά τον Σύνδεσμο
Ο μεταχειρισμένος σύνδεσμος πρέπει να ελεγχθεί πολύ σχολαστικά γιατί αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι, του εξοπλισμού, ειδικά όταν μιλάμε για ασφάλεια.
Καλό είναι σε περίπτωση που ο σύνδεσμος είναι με καρότο και δεν προτίθεστε να το αλλάξετε σύντομα, να τον αποσυναρμολογήσετε για πιο σχολαστική παρατήρηση. Σε γενικές γραμμές ένας σύνδεσμος, σχεδόν πάντα αστοχεί στο καρότο και ελάχιστες φορές στο pin. Καλό είναι να προσέχετε ο σύνδεσμος που αγοράζετε να έχει σχοινιά ασφαλείας για την περίπτωση που το καρότο κοπεί μέσα στο νερό και αν αυτά δεν είναι αντικαταστάσιμα, τουλάχιστον να είναι σε καλή κατάσταση.
Όσον αφορά το Φινάκι
Για τον έλεγχο του φιν μπορείτε να ελέγξετε τις άκρες του για τυχόν χτυπήματα. Καλό είναι να ελέγξετε αν οι βόλτες των ούπα είναι σε καλή κατάσταση.
Ένας καλός τρόπος για να εκτιμήσετε αν ένα φιν έχει χρησιμοποιηθεί για αρκετό διάστημα είναι αν τα μπρούτζινα ούπα που συνήθως φέρουν, έχουν αρχίσει να αποκτούν ένα πράσινο χρώμα. Μερικές εταιρείες καλύπτουν την επιφάνεια αυτών στα πλάγια του φιν, ενώ άλλες πάλι όχι. Το συχνό πλύσιμο μπορεί να επιβραδύνει την αλλαγή του χρώματος.
Ένα ακόμα σημείο που είναι καλό να ελέγξετε, είναι το σημείο ένωσης κεφαλής με την λεπίδα για τυχόν ραγίσματα και κενά.
Όσον αφορά το Άλμπουρο
Το άλμπουρο ίσως είναι το κομμάτι του εξοπλισμού με την μικρότερη δυνατότητα εντοπισμού πιθανού προβλήματος. Δυστυχώς η φύση του ανθρακονήματος (κάρμπον) δεν επιτρέπει την δημιουργία κάποιας ένδειξης η οποία να μας επισημάνει οτι το υλικό είναι στα πρόθυρα θραύσης.
Ένας τυπικός έλεγχος μπορεί να γίνει με ψηλάφισμα του άλμπουρου από πάνω μέχρι κάτω. Προσοχή, το άλμπουρο αποτελείται από ίνες άνθρακα και ενδέχεται καθώς ψηλαφίζετε στις άκρες του να συναντήσετε ακίδες. Αυτό μπορεί να σημαίνει πιθανό χτύπημα, μιας και τα εργοστάσια σχεδόν ποτέ δεν αφήνουν άλμπουρο χωρίς φινίρισμα. Παρ’ όλα αυτά μην τρομάξετε κατευθείαν, μπορεί με λίγο γυαλόχαρτο να γίνουν όλα πάλι καλά, εάν μιλάμε για τις άκρες-ακμές του σωλήνα και όχι για κάποιο ενδιάμεσο σημείο.
Όσον αφορά τις Δέστρες
Όσον αφορά τις δέστρες, δεν φαίνεται να υπάρχει συχνά μεταπώληση ως μεμονωμένο προϊόν, όμως σε περίπτωση μεταχειρισμένου, αυτό που είναι καλό να προσέξετε πέραν της εμφανισιακής κατάστασης του υφάσματος, είναι εάν οι βίδες που δίνονται είναι οι σωστές. Γενικά καλό είναι να χρησιμοποιείτε τις ίδιες βίδες για τις δέστρες στο ίδιο σκάφος κάθε φορά γιατί ενδέχεται αλλιώς να χαλάσει το σπείρωμα του ούπα.
Όσον αφορά τον Γάντζο
Ο γάντζος είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αρκετό διάστημα, ενώ τα συνήθη προβλήματα που μπορεί να βγάλει, είναι τυχόν ξήλωμα κάποιας ραφής ή το σπάσιμο κάποιου πλαστικού εξαρτήματος που μπορεί να φέρουν. Ακόμα καλό είναι να ελέγξετε αν το μεταλλικό μέρος του γάντζου έχει κάποιο σημείο που έχει αλλοιωθεί το σχήμα του από τυχόν άσκηση κάποιας δύναμης με μη προβλεπόμενο τρόπο….
Όσον αφορά τα Κρεμαστικά
Στα κρεμαστικά, συνήθως τα σημεία που μπορεί να κοπούν είναι κατά κύριο λόγο στην βάση τους. Ένα κόλπο για να δείτε αν τα κρεμαστικά έχουν χρησιμοποιηθεί για αρκετό διάστημα, είναι αν το κέντρο τους έχει πάρει ένα πιο τετραγωνισμένο σχήμα το οποίο προέρχεται από το γάντζο. Καλό είναι κατά την αγορά να ελέγξετε την κατάσταση των κλωστών στην βάση τους αλλά και σε περίπτωση ρυθμιζόμενων, ότι τα φρενάκια λειτουργούν σωστά.
Όπως και να έχει, η επιλογή και η αγορά ενός μεταχειρισμένου αντικειμένου θέλει προσοχή! Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βγει επικερδής, σε άλλες πάλι μπορεί και όχι!
Κατά την πιθανή αγορά καλό είναι να εξετάσετε προσεχτικά το προϊόν που προτίθεστε να αγοράσετε, ενώ μια έρευνα αγοράς, τόσο σε μεταχειρισμένα όσο και σε καινούρια παρόμοια αντικείμενα ενδείκνυται, ώστε να μπορείτε να εκτιμήσετε πιο σωστά την πραγματική αξία που έχει το προϊόν στις μέρες μας.
Ακόμα μια καλή συμβουλή είναι σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε ή δεν πιστεύετε ότι γνωρίζετε αρκετά για να αναγνωρίσετε την ποιότητα ενός προϊόντος μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο φίλο σας που πιστεύετε οτι μπορεί να γνωρίζει περισσότερα, ώστε να επισκεφθείτε μαζί τον πιθανό πωλητή.