Μπροστά, πίσω, μακριά, κοντά, τελικά τι θα γίνει με τα κρεμαστικά;
Τα κρεμαστικά στο άθλημα της ιστιοσανίδας μπορεί να μην είναι η πιο καινοτόμα εφεύρεση, όμως το έργο τους είναι αρκετά σημαντικό. Τα κρεμαστικά δίνουν την δυνατότητα στον κάθε αναβάτη, με την βοήθεια του γάντζου, να εκμεταλλεύεται το βάρος του και όχι μόνο τα χέρια του, ώστε να κρατήσει ένα πανί.
Ποια είναι όμως η θέση των κρεμαστικών και πόσο μεγάλα πρέπει να είναι;
Αυτές είναι ερωτήσεις που πολλοί νεοεισερχόμενοι στο άθλημα θέτουν. Η απάντηση όμως δεν μπορεί να είναι συγκεκριμένη. Δεδομένου ότι ο σωματότυπος του κάθε ανθρώπου διαφέρει, αυτό συνεπάγεται ότι και το στήσιμο του εξοπλισμού είναι διαφορετικό για τον καθένα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια γενική θεωρία που μπορεί να σας βοηθήσει.
Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε πως τα κρεμαστικά θεωρούμε ότι είναι στην σωστή θέση όταν μπορούν για κάποιο περιορισμένο χρονικό διάστημα να αντικαταστήσουν τα χέρια μας. Ένας καλός τρόπος για να βρείτε αυτό το σημείο είναι να ελέγχετε σε ποιο χέρι σας ασκεί περισσότερη δύναμη το πανί. Οταν το εντοπίσετε τότε μεταφέρετε τα κρεμαστικά ένα 1 εκατοστό προς αυτό το χέρι. Επαναλαμβάνοντας την διαδικασία αυτή μερικές φορές είναι σίγουρο ότι θα βρείτε την επιθυμητή θέση.
Το μήκος όμως;
Η γενική θεωρία της ιστιοσανίδας είναι ότι για να πάμε γρήγορα, εκμεταλλευόμενοι όλη την δύναμη του αέρα, θα πρέπει το πανί μας να είναι σε όρθια θέση (ως προς το διάμηκες του σκάφους) ώστε η προβαλλόμενη επιφάνεια στον αέρα να είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γίνεται. Έχοντας αυτό στον νου σας μπορείτε ανάλογα με τις συνθήκες να προσαρμόσετε τα κρεμαστικά, έτσι ώστε όταν ρίχνετε το βάρος προς τα έξω, το πανί να παραμένει σε όρθια στάση και να μην έρχεται μαζί σας. Αυτό φυσικά δεν είναι πάντα επιθυμητό-εύκολο, ειδικά σε περιπτώσεις που ο αέρας είναι αρκετά δυνατός και το πανί αρκετά μεγάλο.
Ρυθμιζόμενα ή όχι;
Είναι μια ερώτηση που η απάντηση εξαρτάται από τον καθένα. Σε γενικές γραμμές η τάση που έχει επικρατήσει είναι ότι όσοι ασχολούνται με κατηγορίες όπως Wave και Freestyle χρησιμοποιούν μη ρυθμιζόμενα κρεμαστικά ενώ η πλειοψηφία των υπολοίπων, (εξαιρώντας αρκετούς από τους νεοεισερχόμενους), χρησιμοποιούν ρυθμιζόμενα κρεμαστικά.
Συμβουλή! Το πλεονέκτημα του να έχεις ρυθμιζόμενα κρεμαστικά είναι ότι έχεις την δυνατότητα αυξομείωσης του μήκους τους με αποτέλεσμα να μπορείς να προσαρμόζεσαι ακόμα πιο εύκολα στις εκάστοτε αλλαγές του καιρού χωρίς να αλλάξεις κρεμαστικά ή να πειράξεις κάποια άλλη ρύθμιση του εξοπλισμού.
Φυσικά αυτή η δυνατότητα είναι κάτι το οποίο δίνει ένα μικρό αλλά μερικές φορές σημαντικό εύρος στον εξοπλισμό, όμως εξαρτάται από τον αναβάτη αν θα το αξιοποιήσει.
Δεδομένου της δυνατότητας αυξομείωσης που προσφέρουν μπορείτε να προσδιορίσετε πιο εύκολα αλλά και συνήθως πιο οικονομικά το μήκος των γαντζόσκοινων που τελικά σας κάνει.
Συμβουλή! Πολλοί όταν ξεκινούν να ρυθμίζουν τα κρεμαστικά τους, αναρωτιούνται πόση πρέπει να είναι η απόσταση μεταξύ της μιας άκρης του κρεμαστικού με την άλλη, πάνω στην μάτσα. Ένας απλός οδηγός είναι στην αρχή να έχουν μια παλάμη απόσταση. Με τον καιρό όταν θα βρείτε το κέντρο δύναμης του πανιού με μεγαλύτερη ακρίβεια, το κενό αυτό μπορεί να μικρύνει ακόμα περισσότερο.