Είναι γεγονός πως στην ιστιοσανίδα δεν γίνεται μεγάλη χρήση ναυτικών κόμπων έως και καθόλου, όμως η γνώση αυτών, σίγουρα κάνει όσους τους χρησιμοποιούν να δείχνουν περισσότερο γνώστες της θάλασσας παρά απλοί σερφίστες του Σαββατοκύριακου.
Παρακάτω σας παραθέτουμε 4 βασικούς κόμπους οι οποίοι μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι τόσο στην ιστιοσανίδα όσο και σε ορισμένες άλλες ασχολίες:
Καντηλίτσα
Ίσως από τους πιο βασικούς κόμπους που χρησιμοποιούνται στην ιστιοπλοϊα, ενώ μπορεί να του δοθεί εύκολα το όνομα βασιλιάς των κόμπων.
Όσον αφορά την ιστιοσανίδα, μπορεί να βοηθήσει όταν επιθυμούμε να τραβήξουμε το Downhaul αλλά και σε περίπτωση που έχουμε ρυθμιζόμενο σύστημα στο Outhaul. Το πλεονέκτημα του κόμπου αυτού είναι ότι μαθαίνεται και φτιάχνεται εύκολα ενώ ακόμα, παρά την όποια τάση που μπορεί να του ασκηθεί, η λύση του είναι εύκολη.
Ψαλιδιά
Αποτελεί έναν ακόμα πιο εύκολο κόμπο από την καντηλίτσα με πολλές χρήσεις. Ενώ λύνεται εύκολα όταν η τάση που του ασκείται δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Σταυρόκομπος
Ο κόμπος αυτός μας επιτρέπει να ενώσουμε εύκολα και γρήγορα δύο σχοινιά ίδιου πάχους. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει τάση στα δύο σχοινιά, διαφορετικά ο κόμπος μπορεί να λυθεί εύκολα!
Πρέπει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος κόμπος είναι τελείως ανασφαλής για μεγάλες εντάσεις. Για την ένωση σχοινιών με διαφορετικό πάχος ενδείκνυται ο κόμπος με την ονομασία Ποδόδεσμος.
Προσοχή, η διαφορά πάχους των σχοινιών δεν θα πρέπει να είναι μεγάλη ενώ προτείνεται τα σχοινιά να μην είναι από συνθετικά υλικά γιατί υπάρχει η πιθανότητα αυτά να γλιστρήσουν.
Οχτάρι
Αποτελεί ίσως τον πιο απλό κόμπο και χρησιμοποιείται κυρίως ως ασφάλεια (φρένο) ώστε το σχοινί να μην ξεπεράσει κάποιο άνοιγμα ή άλλον κόμπο. Είναι καλύτερος από τον απλό κόμπο, πιο ογκώδης και δεν σφίγγει τόσο πολύ.
”Η χρήση των κόμπων μπορεί να μην χρειαστεί ποτέ, όμως σε περίπτωση ανάγκης μέσα στο νερό μπορεί να βοηθήσει σε κάποιο βαθμό την τυχόν κατάσταση.”