4 ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΟΜΠΟΙ – ΑΡΘΡΟ #2

Είναι γεγονός πως στο άθλημα της ιστιοσανίδας δεν πραγματοποιείται μεγάλη χρήση ναυτικών κόμπων, όμως η γνώση αυτών καθώς και η χρήση τους μπορεί να ξεχωρίσει τους γνώστες της θάλασσας από τους απλούς σερφίστες του Σαββατοκύριακου.

Παρακάτω παρατίθενται 4 βασικοί κόμποι οι οποίοι μπορεί να φανούν χρήσιμοι τόσο κατά την διάρκεια ενασχόλησης με το άθλημα της ιστιοσανίδας όσο και σε καθημερινές ασχολίες:


Καντηλίτσα 

Ίσως από τους πιο βασικούς κόμπους που χρησιμοποιούνται στην ιστιοπλοϊα, ενώ μπορεί να του δοθεί εύκολα το όνομα βασιλιάς των κόμπων.

Όσον αφορά την ιστιοσανίδα, μπορεί να βοηθήσει όταν επιθυμούμε να τραβήξουμε το Downhaul αλλά και σε περίπτωση που έχουμε ρυθμιζόμενο σύστημα στο Outhaul. Το πλεονέκτημα του κόμπου αυτού είναι ότι μαθαίνεται εύκολα, ενώ παρά την όποια τάση που μπορεί να του ασκηθεί, η λύση του είναι εύκολη.

Καντηλίτσα - κόμπος

Ψαλιδιά

Αποτελεί έναν ακόμα πιο εύκολο κόμπο από την καντηλίτσα με την εφαρμογή του να ενδείκνυται σε πληθώρα περιπτώσεων. Ο κόμπος λύνεται εύκολα όταν η τάση που του ασκείται δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Ψαλιδιά - κόμπος

Σταυρόκομπος 

Ο κόμπος αυτός επιτρέπει την ένωση δύο σχοινιών ίδιου πάχους εύκολα και γρήγορα. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει εφαρμοζόμενη τάση στα δύο σχοινιά, διαφορετικά ο κόμπος μπορεί να λυθεί εύκολα.

Σταυρόκομπος - κόμπος

Πρέπει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος κόμπος είναι τελείως ανασφαλής για μεγάλες εντάσεις.

Για την ένωση σχοινιών με διαφορετικό πάχος ενδείκνυται ο κόμπος με την ονομασία Ποδόδεσμος. Παρ’ όλ’ αυτά, η διαφορά πάχους των σχοινιών δεν θα πρέπει να είναι μεγάλη ενώ προτείνεται τα σχοινιά να μην είναι από συνθετικά υλικά γιατί υπάρχει η πιθανότητα αυτά να γλιστρήσουν.

Σταυρόκομπος - κόμπος

Οχτάρι

Αποτελεί ίσως τον πιο απλό κόμπο και χρησιμοποιείται κυρίως ως ασφάλεια (φρένο) ώστε το σχοινί να μην ξεπεράσει κάποιο άνοιγμα ή άλλον κόμπο. Είναι καλύτερος από τον απλό κόμπο, πιο ογκώδης και δεν σφίγγει σε μεγάλο βαθμό.

Οχτάρι - κόμπος

Δείτε επίσης: Νομοθεσία – Τι ισχύει για την Ιστιοσανίδα!

Εγγραφείτε στην υπηρεσία Newsletter της ιστοσελίδας Windsurfing News Greece για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικότερα νέα!

elEL