ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ!

Με το Πάσχα να έρχεται σε λίγες μέρες αλλά και με την θερμοκρασία να ανεβαίνει σιγά σιγά, δεν είναι λίγοι αυτοί που θα κάνουν τις πρώτες βόλτες τους, για το νέο έτος, προς την παραλία.

Τι όμως πρέπει να προσέξουμε κατά την επιστροφή μας στο νερό έπειτα από μεγάλη απουσία από αυτό;

DSC_0464.jpg

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Όσον αφορά τον εξοπλισμό καλό θα ήταν την πρώτη φορά που θα μπείτε έπειτα από πολύ καιρό, να πραγματοποιήσετε έλεγχο αυτού για τυχόν φθορές.
Συχνά υπάρχει ανάγκη για την αλλαγή μερικών αναλώσιμων εξαρτημάτων όπως είναι τα σχοινιά και ίσως το καρότο (Tendon) του συνδέσμου, ενώ ενδείκνυται και ο έλεγχος της στολής που μπορεί να χρησιμοποιήσετε. Επίσης ένας έλεγχος στις βίδες της κάθε δέστρας είναι σημαντικός.

Ακόμα καλό θα ήταν να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας, όταν θα είστε στην παραλία, για να ετοιμάσετε σωστά τον εξοπλισμό σας χωρίς να βιαστείτε. Οπωσδήποτε την πρώτη μέρα θα πρέπει να είστε συντηρητικοί ως προς την επιλογή του εξοπλισμού, δεδομένου ότι ανάλογα με την χρονική περίοδο που έχει περάσει από την τελευταία φορά που μπήκατε στο νερό αλλά και την αθλητική σας δραστηριότητα την περίοδο αυτή, το σώμα σας μπορεί να μην είναι έτοιμο να δώσει τις ίδιες επιδόσεις όπως όταν κάνατε σε καθημερινή ή σε σχετικά τακτική περίοδο.

“ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΒΙΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΒΑΛΒΙΔΑ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΠΡΙΝ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΕΡΟ!!!”

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιείτε κάποια άλλη αθλητική δραστηριότητα όσο είστε μακριά από το νερό, τότε σίγουρα πρέπει να δώσετε προσοχή στο να προετοιμαστεί το σώμα σας για την άσκηση που ετοιμάζεστε να πραγματοποιήσετε.
Αρχικά καλό θα ήταν πριν μπείτε στο νερό να πραγματοποιήσετε ορισμένες διατάσεις ενώ όταν μπείτε μέσα σε αυτό μην επιχειρήσετε αμέσως την εκτέλεση κάποιου θεαματικού κόλπου. Καλό είναι να αποφευχθεί η επιλογή ακραίων καιρικών συνθηκών κατά την πρώτη επαφή με το νερό έπειτα από μεγάλο διάλειμμα.

“Δώστε λίγο χρόνο στο σώμα να συνηθίσει την άσκηση και έπειτα θα δείτε ότι και αυτό θα μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα σε αυτό που του ζητάτε να κάνει”

Ένα βασικό πρόβλημα που εμφανίζεται κατά την ενασχόληση με την ιστιοσανίδα ειδικά τις πρώτες φορές στο νερό, έπειτα από μεγάλη απουσία, είναι οι κράμπες.
Τις κράμπες μπορείτε να τις αποφύγετε αρχικά με τις διατάσεις, με συχνή άσκηση αλλά και με την διατροφή σας. Η κατανάλωση μπανάνας, νερού και οποιωνδήποτε άλλων ηλεκτρολυτών, πριν αλλά και κατά την διάρκεια της άσκησης, θα σας βοηθήσουν αρκετά σε ότι έχει να κάνει με αυτό το πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι δεν είναι ανάγκη να καταναλώσετε ειδικά ενεργειακά ποτά-αναψυκτικά, αρκετές φορές το νερό με μερικά φρούτα σε συνδυασμό με μερικές διατάσεις αρκούν .

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ένα από τα στοιχεία της ιστιοσανίδας που την κάνει να την αγαπούν πολλοί είναι η δυνατότητα του να επιλέγεις εσύ, ως καπετάνιος του σκάφους σου, εάν θέλεις να αθλείσαι μαζί με άλλα άτομα ή μόνος σου. Παρ’ όλα αυτά συνιστάται, ειδικά στην περίπτωση που εξετάζουμε στο παρόν άρθρο, η παρουσία τουλάχιστον ενός ακόμα ατόμου που θα βρίσκεται στην παραλία ή ακόμα καλύτερα στο νερό, ώστε να αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας σε περίπτωση που σας συμβεί το οτιδήποτε.

“Πρέπει να τονιστεί ότι η παρέα είναι πάντα κάτι καλό να υπάρχει στο νερό, είτε κάποιος είναι πρωταθλητής στο άθλημα αυτό είτε όχι, τόσο για την ασφάλεια αλλά ακόμα περισσότερο για μεγαλύτερη διασκέδαση!!!”

windsurfing

Κλείνοντας το άρθρο αυτό πρέπει να τονίσουμε πως την πρώτη φορά που θα μπει κανείς στο νερό μετά από καιρό, καλό θα ήταν να μην υπερβάλλει με τον χρόνο άθλησης αλλά και την προσπάθεια που θα καταβάλλει (παρά τις ονειρικές συνθήκες που μπορεί να επικρατούν).

“Η βελτίωση έρχεται από την συνεχή και τακτική ενασχόληση και όχι από την μεμονωμένη υπέρ προσπάθεια της μιας ημέρας”

elEL