Δέστρες – Το μέσο για να γίνεις ένα με το σκάφος


Οι δέστρες είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας, καθώς συνδέουν τον αναβάτη με το σκάφος και του επιτρέπουν να εκμεταλλευτεί τη δύναμη του ανέμου. Οι δέστρες βοηθούν τον αναβάτη να διατηρήσει τη θέση και τη σταθερότητά του στο σκάφος, ειδικά όταν πραγματοποιεί υψηλής δυσκολίας κόλπα, όπως άλματα.

Τι είναι οι δέστρες;

Οι δέστρες είναι μικρές “θήκες” που προσαρμόζονται στο σκάφος και στις οποίες μπαίνουν τα πόδια του αναβάτη. Έχουν σχήμα U και είναι κατασκευασμένες από σκληρό πλαστικό σε συνδυασμό με ύφασμα. Συνηθίζεται να φέρουν βέλκρο ώστε να είναι δυνατή η ρύθμιση τους σύμφωνα με το μέγεθος και την προτίμηση του αναβάτη. Οι δέστρες βιδώνονται στο σκάφος με δύο ή τέσσερις οπές ανά δέστρα.

Πόσες δέστρες χρησιμοποιούμε;

Ανάλογα με την κατηγορία και το μέγεθος του σκάφους, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης τριών ή τεσσάρων δεστρών.

Για σκάφη Freeride, Slalom και για μεγάλα σκάφη (>95 λίτρα), συνήθως τοποθετούνται τέσσερις δέστρες, δύο μπροστά και δύο πίσω. Σε σκάφη τύπου Freestyle, Wave και μικρά σκάφη (<95 λίτρων), συχνά τοποθετούνται τρείς δέστρες, δύο μπροστά και μία πίσω.

Πώς ρυθμίζουμε τις δέστρες;

Οι ρυθμίσεις που μπορεί ένας αναβάτης να πραγματοποιήσει είναι:

  • Θέση: Αφορά την θέση των δεστρών τόσο ως προς το διάμηκες αλλά και ως προς τον εγκάρσιο άξονα του σκάφους. Όσο πιο μέσα και μπροστά είναι οι δέστρες, τόσο πιο ελεγχόμενο και φιλικό είναι το σκάφος. Όσο πιο έξω και πίσω είναι οι δέστρες, τόσο πιο γρήγορο και δύσκολο στον έλεγχο είναι το σκάφος σε δύσκολες συνθήκες.
  • Απόσταση: Αφορά την απόσταση μεταξύ των μπροστινών δεστρών και των πίσω. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση αυτή τόσο μεγαλύτερο έλεγχο έχει ο αναβάτης σε δύσκολες συνθήκες. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να αναφερθεί πως η υπερβολή στην απόσταση δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
  • Μέγεθος: Αφορά τη στενότητα ή τη χαλαρότητα των δεστρών. Συνηθίζεται σε σκάφη στα οποία ο στόχος είναι η ταχύτητα, να χρησιμοποιούνται πιο κλειστές δέστρες σε σχέση με σκάφη που ο στόχος είναι η εκτέλεση κάποιου κόλπου.

Για να βρεθεί η βέλτιστη ρύθμιση για τον κάθε αναβάτη, θα πρέπει να δοκιμάζει διάφορους συνδυασμούς, να παρατηρεί και να καταγράφει το πως αισθάνεται. Δεν υπάρχει απόλυτος κανόνας, αλλά μόνο προτάσεις και γενικές οδηγίες. Το σημαντικό είναι ο αναβάτης να νιώθει άνετα και ασφαλής με τον εξοπλισμό του.


Σχετικό άρθρο: Δέστρες στο Freestyle – Windsurfing News Greece

Εγγραφείτε στην υπηρεσία Newsletter της ιστοσελίδας Windsurfing News Greece για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικότερα νέα!

elEL