Δέστρες – Στο Freestyle


Η σωστή τοποθέτηση των δεστρών στο σκάφος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην άνεση του αναβάτη καθώς επίσης και στην αποφυγή τραυματισμών. Ειδικά στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να ασχοληθεί με την κατηγορία του Freestyle στο οποίο οι κινήσεις και οι γωνίες που μπορεί να λάβει το πόδι είναι απρόβλεπτες.


Το σχήμα των δεστρών

Οι δέστρες που χρησιμοποιούνται για το Freestyle έχουν συνήθως έντονα ψηλό σχήμα U, με κλείσιμο προς τη βάση τους. Αυτό το σχήμα επιτρέπει στο πόδι να στραφεί στην περίπτωση πτώσης και να βγει εύκολα από τη δέστρα, μειώνοντας σημαντικά την περίπτωση τραυματισμού. Οι δέστρες που έχουν πιο χαμηλό και επίπεδο σχήμα είναι πιο κατάλληλες για άλλες κατηγορίες, όπως το Slalom ή το Speed, όπου ο αναβάτης χρειάζεται να έχει πιο σφιχτή και σταθερή εφαρμογή.

Η θέση των δεστρών στο σκάφος

Η απόσταση μεταξύ των δεστρών είναι ένα προσωπικό θέμα, που εξαρτάται από το ύψος, το βάρος, τη φυσική κατάσταση και το στυλ του αναβάτη. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, συνηθίζεται στο Freestyle να υπάρχει μικρότερη απόσταση μεταξύ των μπροστινών και των πίσω δεστρών σε σχέση με άλλες κατηγορίες. Ο λόγος είναι ότι ο αναβάτης που έχει πιο κλειστά τα πόδια μπορεί να πραγματοποιήσει με μεγαλύτερη ευκολία επιτόπιο άλμα Chop-Hop που αποτελεί την αρχή για πολλά κόλπα. Επίσης, η μικρότερη απόσταση βοηθάει στην ευκινησία και την αλλαγή στάσης του αναβάτη, που είναι απαραίτητη για το Switch Stance, δηλαδή την αντιστροφή των ποδιών. Βέβαια, η υπερβολικά μικρή απόσταση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον έλεγχο του εξοπλισμού, οπότε ο κάθε αναβάτης πρέπει να βρει τον βέλτιστο συμβιβασμό.

Γωνία των δεστρών ως προς το διάμηκες του σκάφους

Θα πρέπει να αναφερθεί πως η γωνία την οποία έχει το μπροστινό πόδι σε σχέση με το διάμηκες του σκάφους είναι διαφορετική από ότι σε άλλες κατηγορίες. Συνηθίζεται στο Freestyle το μπροστινό πόδι να έχει μεγαλύτερη γωνία προς την πλώρη του σκάφους σε σχέση με άλλες κατηγορίες, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τον αναβάτη στην εκτέλεση Aerial κόλπων καθώς και Switch Stance. Την γωνία αυτή την καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι οι κατασκευαστές με την θέση των οπών όπου μπορεί ο αναβάτης να τοποθετήσει τις δέστρες.

Θέση δέστρας ως προς το Φιν

Τέλος, μεγάλη συζήτηση συχνά γίνεται για την θέση της πίσω δέστρας σε σχέση με την θέση του Φιν. Η πλειοψηφία των αναβατών συνηθίζει να τοποθετεί την πίσω δέστρα με τέτοιο τρόπο ώστε το πίσω πόδι να βρίσκεται είτε ακριβώς από πάνω από το Φιν είτε ελαφρώς πιο μπροστά. Ο λόγος πηγάζει από το γεγονός πως η θέση αυτή βοηθάει σημαντικά στην εκτέλεση Chop – Hop.  


Για να βρεθεί η βέλτιστη ρύθμιση για τον κάθε αναβάτη, θα πρέπει να δοκιμάζει διάφορους συνδυασμούς, να παρατηρεί και να καταγράφει το πως αισθάνεται. Δεν υπάρχει απόλυτος κανόνας, αλλά μόνο προτάσεις και γενικές οδηγίες. Το σημαντικό είναι ο αναβάτης να νιώθει άνετα και ασφαλής με τον εξοπλισμό του.


Σχετικό άρθρο: Βαλβίδα – Το κλειδί για την καρδιά του σκάφους! – Windsurfing News Greece

Εγγραφείτε στην υπηρεσία Newsletter της ιστοσελίδας Windsurfing News Greece για να μαθαίνετε πρώτοι τα σημαντικότερα νέα!

elEL