«Πολλοί θα συμφωνούσαν ότι η εφεύρεση του γάντζου στο άθλημα της ιστιοσανίδας συγκρίνεται με μεγάλα επιτεύγματα σε άλλους τομείς και ο λόγος είναι τα πλεονεκτήματα που αυτός προσφέρει στον κάθε αναβάτη, με πιο βασικό την άνεση.»
Αρχικά, όταν αρχίζει κάποιος να χρησιμοποιεί γάντζο, σίγουρα αισθάνεται άβολα όμως γρήγορα θα αντιληφθεί πως όλα γίνονται πιο εύκολα αν χαλαρώσει. Ο γάντζος δίνει την δυνατότητα στον αναβάτη να εκμεταλλεύεται πιο αποδοτικά το βάρος του με αποτέλεσμα η κούραση να είναι πολύ μικρότερη.
Εάν λοιπόν δεν θέλεις να μακρύνεις τα χέρια σου αλλά να ευχαριστηθείς τις ώρες σου στο νερό, είναι καλό να σκεφτείς την χρήση γάντζου!
«Ναι, αλλά στην παραλία βλέπω πολλούς διαφορετικούς γάντζους και όταν πηγαίνω στα μαγαζιά δεν ξέρω ποιον να διαλέξω! »
Είναι αλήθεια ότι στην αγορά οι επιλογές γάντζου είναι αρκετά μεγάλες. Παρ’ όλα αυτά οι γάντζοι μπορούν να χωριστούν σε τρεις κύριες κατηγορίες: Μέσης, κάθισμα και κάτι ενδιάμεσο.
Μέσης
Ο γάντζος μέσης είναι αυτός που έχει επικρατήσει πλέον στις μέρες μας από το Wave και το Freestyle έως ακόμα και το Σλάλομ. Το πλεονέκτημα του γάντζου αυτού είναι ότι σου δίνει την δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας κάτι το οποίο σε Wave και Freestyle είναι ιδιαίτερα απαραίτητο.
Πρέπει να τονιστεί πως η στάση του σώματος διαφέρει όταν πραγματοποιείται χρήση γάντζου μέσης και καθίσματος και αυτό λόγω της θέσης-τοποθέτησης του καθενός πάνω στο σώμα.
«Αρκετοί είναι αυτοί που αναφέρουν ότι ο γάντζος μέσης σου δίνει καλύτερο έλεγχο σε συνθήκες που ο άνεμος και το κύμα είναι κάτι παραπάνω από δυνατά.»
Κάθισμα
Αυτός ο τύπος γάντζου πριν κάποια χρόνια χρησιμοποιόταν σε μεγάλο βαθμό από τους αθλητές που ασχολούνταν με την Φόρμουλα και το Slalom και αυτό γιατί λόγω της σχεδίασης του επιτρέπει στον αναβάτη να ασκεί δύναμη στο πανί-σύνδεσμο προς τα κάτω πολύ πιο εύκολα, χωρίς να επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την μέση εξ αιτίας της πιθανής χρήσης μεγάλων πανιών.
Πρέπει να αναφερθεί ότι σε αυτόν τον τύπο το γαντζάκι βρίσκεται αρκετά χαμηλά πάνω στο σώμα, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει στον αναβάτη γρήγορο ξεγάντζωμα-γάντζωμα συγκριτικά με το γάντζο μέσης. Αν και με την συνήθεια όλα είναι εφικτά…
«Πρέπει να σημειωθεί πως συνήθως, από συζητήσεις μεταξύ αθλητών, η άποψη που επικρατεί είναι πως το κάθισμα σου δίνει μεγαλύτερη δυνατότητα άνετης πλεύσης σε ιδανικές συνθήκες, ειδικά σε σκάφη τύπου Σλάλομ, Freerace και Freeride όμως την στιγμή που ξεπερνάμε το ‘επιτρεπτό’ όριο των συνθηκών, είναι λίγο πιο δύσκολος ο έλεγχος του σκάφους σε σχέση με τον γάντζο μέσης.»
Κάτι ενδιάμεσο…
Εάν είσαι στην αρχή και δεν μπορείς να επιλέξεις, αυτή η λύση ίσως ειναι η καλύτερη για εσένα γιατί σου δίνει την δυνατότητα να τους χρησιμοποιείς τόσο ως γάντζο μέσης αλλά και ως κάθισμα.
Αυτοί οι γάντζοι είναι ουσιαστικά καθίσματα, τα οποία όμως είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να τοποθετούνται πιο ψηλά στον κορμό του σώματος, έχοντας όμως ταυτόχρονα τους ιμάντες που περνούν από τον κάβαλο και συγκρατούν τον γάντζο κάτω, επιτρέποντας στον αναβάτη να κάθεται περισσότερο παρά να γέρνει το σώμα του προς τα έξω.
Δεν είναι λίγες οι φορές που αναβάτες που χρησιμοποιούν τέτοιο τύπο γάντζου, λύνουν ή απλά χαλαρώνουν τους δύο ιμάντες (που περνούν από τον καβάλο) και τους χρησιμοποιούν ως γάντζο μέσης όποτε χρειαστεί.
«Η δουλειά του γάντζου δεν είναι να φέρνεις και να ρίχνεις το πανί προς το μέρος σου αλλά να εκμεταλλεύεσαι σε μεγαλύτερο βαθμό το βάρος σου για να πας γρήγορα και πιο ξεκούραστα.»
Όποια επιλογή και αν κάνετε καλό είναι να έχετε στον νου σας ότι ο γάντζος είναι ένα εργαλείο του εξοπλισμού το οποίο σε περίπτωση που έχει γίνει σωστή επιλογή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χρόνια.
Επομένως πριν την τελική σας αγορά πραγματοποιήστε μια καλή έρευνα ώστε να βρείτε αυτό που θα σας κάνει τώρα αλλά και στο μέλλον. Σκεφθείτε σε ποιά περιοχή θα κάνετε ιστιοσανίδα καθώς και με τι τύπο αλλά και τι μέγεθος εξοπλισμού, έτσι ώστε να κάνετε την κατάλληλη επιλογή.
Συμβουλή! Μην αγοράζετε από το διαδίκτυο εάν δεν έχετε τουλάχιστον δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο πιο πριν, σε κάποιο μαγαζί ή από κάποιο φίλο σας!